Vitamín C je obsiahnutý v mnohých čerstvých rastlinných potravinách. Najbohatšími zdrojmi sú plody čiernych ríbezlí, šípok, egrešov, citrusové plody, brokolica, karfiol, paprika a v neposlednom rade aj petržlenová vňať.
Vitamín C je vo vode rozpustný a radí sa medzi antioxidanty, ktoré ochraňujú telesné tekutiny pred nadmernou tvorbou voľných radikálov. Aktivuje produkciu protilátok a interferónu, tzn. že stimuluje nešpecifickou pomôckou obranyschopnosť organizmu proti infekciám. V ľudskom organizme sa kyselina askorbová zúčastňuje dôležitých metabolických procesoch vrátane syntézy bielkovín a regulácie výmeny uhľohydrátov. Aktivuje tvorbu bielkoviny kolagénu, ktorá je jednou zo stavebných látok v medzibunkovej hmote, chrupavkách, kostiach, zubných tkanív a kože. Vitamín C zabezpečuje normálne elasticitu krvných ciev, znižuje priepustnosť kapilár a zaisťuje normálnu zrážanlivosť krvi. Kyselina askorbová je potrebná pre správnu činnosť nervového tkaniva a žliaz s vnútornou sekréciou, pre vstrebanie železa v tráviacom systéme a krvotvorby. Ďalej reguluje produkciu "zlého" LDL cholesterolu a "dobrého" HDL cholesterolu. Ľudské telo nevie uchovávať zásoby vitamínu C, a preto ho musíme telu pravidelne dodávať stravou alebo formou potravinových doplnkov. Prísun kyseliny askorbovej je zvlášť potrebný pri zvýšenej fyzickej i psychickej záťaži, pri stresoch, v období vírusových a bakteriálnych epidémií, pri chorobách tráviaceho a obehového systému. Je nutné si tiež pamätať, že fajčenie a požívanie alkoholických nápojov urýchľujú premenu kyseliny askorbovej do neaktívnych zlúčenín. Pri nedostatku vitamínu C dochádza k spomaleniu telesných funkcií, preto ľudia s nedostatočným príjmom vitamínu C bývajú ľahšie unavení. Následne sa defi cit vitamínu C prejavuje znížením práceschopnosti, zvýšenou únavou, krvácaním z ďasien a ľahkú tvorbou hematómov. Ďalej dochádza k celkovému zníženiu odolnosti organizmu voči infekčným zárodkom.
Použitie:
Odporúčaná denná dávka vitamínu C je individuálne v závislosti na veku, pohlaví, fyzickej a psychickej záťaži a na ročnom období. Vitamín C sa odporúča užívať denne v niekoľkých malých dávkach zvyčajne v nápojoch - minerálkách a čajoch, pričom teplota nápojov by vzhľadom k termostabilite vitamínu C nemala presiahnuť 40 ° C. Denná potreba pre dospelé osoby je 60 - 100 mg, pre tehotné a dojčiace ženy 80 - 100 mg a pre deti 40 - 50 mg. Vitamín C by mali vo zvýšenej miere užívať fajčiari pretože práve ich organizmus má väčšiu spotrebu vitamínu C. Odborný svet odporúča tento vitamín užívať ako prevenciu proti bakteriálnym a vírusovým ochorením.
Upozornenie:
Nadmerne vysoké dávky vitamínu C môžu v niektorých prípadoch vyvolať príznaky podráždenia sliznice tráviaceho traktu - nevoľnosť, vracanie, hnačka. Nadbytočné vylučovanie kyseliny askorbovej spolu s jej derivátmi močom znižuje jej pH, a môže tak napomáhať tvorbe močových kameňov.
Trvanlivosť: Šarža a dátum minimálnej trvanlivosti sú uvedené na obale výrobku.
INCI:
Ascorbic acid
INFORMÁCIE A RADY KARLA HADKA
|
Časopis Aromaterapie
2/2013 - Poradna Karla Hadka – odpověď: Dávkování VITAMINU C
2/2011 - Poradna Karla Hadka: Karpální tunely
3/2009 - Poradna Karla Hadka – odpověď: Výsev lipomů
4/2013 - Zkušenosti a rady: Dutiny zlobit nemusí
3/2011 - Zkušenosti a rady: Preparáty – postřehy, zkušenosti z domácnosti
1/2011 - Zkušenosti a rady: Co pro sebe můžeme udělat právě nyní
3/2010 - Zajímavosti, zkušenosti a rady uživatelů: Chcete být zdraví? Tak s tím konečně něco udělejte!!!
3/2013 - Koutek pro maminky: Šedé zoubky
Katalog
DOPLŇKY STRAVY